Değerli meslektaşlar,
Dil ve konuşma terapisi (DKT) alanı, küresel ölçekte hem teknolojik hem de istihdamsal anlamda tarihi bir dönüşüm sürecinden geçmektedir. 2024-2026 verileri ve son dönemdeki sektörel gelişmeler, mesleğimizin sınırlarının genişlediğini ancak aynı zamanda klinik pratiklerde hesap verebilirlik ve standardizasyon beklentilerinin de zirve yaptığını göstermektedir. Bu bültende küresel gündemi özetlemek ve sektörel yansımaları değerlendirmek istiyorum.
ASHA 100. Yıl Kongresi ve "Geleceği Tasarlamak"
Geçtiğimiz dönemde Washington D.C.'de gerçekleştirilen Amerikan Konuşma-Dil-İşitme Derneği (ASHA) 100. Yıl Kongresi, 13 bini aşkın katılımcıyla iletişim bilimleri tarihinin en büyük buluşmalarından biri olarak kayıtlara geçti 1. "Geleceği Tasarlamak" (Envisioning Possibilities for the Future) temasıyla toplanan kongrede, mesleğin ilk yüzyılındaki başarılar kutlanırken önümüzdeki dönemin yol haritası çizildi 1.
Kongrenin en çarpıcı yönü, yapay zeka (AI) teknolojilerinin klinik pratiklere entegrasyonunun artık teorik bir tartışma olmaktan çıkıp, etik sınırlar ve sorumluluk odaklı bir regülasyon evresine girdiği tespiti oldu 1.
Küresel Pazar Büyümesi ve İstihdam Projeksiyonları
Sektörel analiz raporları, DKT hizmetlerine olan talebin küresel çapta hızla arttığını ortaya koymaktadır. Grand View Research verilerine göre, 2025 yılında 41.1 milyar dolar olan küresel konuşma terapisi hizmetleri pazarının, 2026'da 44.9 milyar dolara ulaşması ve önümüzdeki yıllarda %12.8 bileşik yıllık büyüme oranı (CAGR) ile büyümesi beklenmektedir. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu (BLS) projeksiyonları da 2024-2034 döneminde DKT istihdamının %15 oranında artarak tüm meslek ortalamalarının çok üzerine çıkacağını işaret ediyor.
Bu büyümenin arkasındaki ana dinamikler; yaşlanan nüfusa bağlı nörolojik ve yutma bozuklukları (disfaji), artan otizm spektrum bozukluğu farkındalığı ve pandemiden bu yana kalıcı hale gelen teleterapi altyapılarıdır.
Teleterapide "Olasılıktan Standartlaşmaya" Geçiş
Pandemi döneminde geçici bir kriz çözümü olarak hayatımıza giren teleterapi, 2026 yılı itibarıyla kurumların ve okulların stratejik hizmet modeli haline gelmiştir. Artık tartışma teleterapinin "yapılıp yapılamayacağı" değil, sanal seanslarda kalite, denetim ve terapist destek mekanizmalarının nasıl standardize edileceğidir. Okul bölgeleri ve sağlık kurumları, uzaktan çalışan terapistler için net yönergeler ve etik çerçeveler oluşturmaktadır.
Sektörel Göstergeler ve Pazar Dinamikleri
🔹 Küresel Pazar Büyüklüğü: 41.1 Milyar Dolar — 44.9+ Milyar Dolar (Hızlı Büyüme)
🔹 İstihdam Artış Beklentisi: Yüksek talep — %15 ortalama üstü büyüme (2024-2034)
🔹 Teknoloji Odaklı Yaklaşım: AI araçlarının keşfi ve pilot kullanımı — Resmi regülasyonlar, veri güvenliği ve sorumluluk
Tartışma Sorusu
Bu sektörel gelişmeler ışığında sormak istiyorum: Türkiye'deki DKT pratiği ve çalışma koşulları açısından küresel trendleri (özellikle teleterapi standartları ve AI destekli dokümantasyon araçlarını) nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce ülkemizde sektörel anlamda atılması gereken en acil adım nedir?
Görüşlerinizi bekliyorum.
Saygılarımla.
Kaynaklar
- Milliken, L. (2026). Highlights from the 2025 ASHA Convention: Envisioning the Next 100 Years. Communicologist. — https://www.txsha.org/Education/Communicologist/Communicologist-Issues/Issue/highlights-from-the-2025-asha-convention-envisioning-the-next-100-years